ZAŠTO JE DOBRO PAZITI NA PH PROIZVODA?

Pojam pH se vrlo često provlači kroz opisivanja skin care proizvoda, znamo li što točno znači?

pH je zapravo oznaka mjere kiselosti, odnosno lužnatosti vodenih otopina.

Što to nama laicima pH konkretno znači u smislu zdravlja i kozmetike?

Naša koža se štiti od mikroorganizama svojim kiselim štitom i konstantnim ljuštenjem površinskih slojeva.  pH kože  se kreće od 4,7-5,75, a cilj nam je održati tu prirodnu kislost kao štit protiv mikroorganizama.

Neutalan pH iznosi 7 prema ljestvicama, i sve ispod toga je kiselo, dok je iznad te vrijednosti alkalno.

Svakodnevnom higijenom i upotrebom proizvoda za čišćenje doma, te upotrebom kozmetičkih proizvoda možemo narušiti prirodni pH kože. Što se onda događa?

Koža postaje osjetljivija, suhija, podložna bolestima poput dermatitisa, gljivica, rosacee i slično jer pogodite, narušen je prirodni štit kože, narušena je njezina sposobnost zaštite i tada nastaju problemi.

Ovaj dio je dosta bitan kod male djece, i danas u Hrvatskoj imamo rezultate kako svako četvrto dijete ima atopijski dermatitis. Ne znam koliko vam je poznato, djeca se rađaju s neutralnim pH, i tek kroz nekoliko dana počinju dobivati svoj kiseli štit i zato je jako bitno čime se kupaju tih prvih nekoliko dana.

Kako znati koliki mi je pH kože i u proizvodima koje koristim?

Na žalost, kod većine brendova ne možemo znati jer oni ne otkrivaju svoju pH vrijednost, a na koži možete napraviti test pomoću trakica za testiranje: kapne se kapljica vode na ruku, nasloni trakica i za nekoliko minuta očita rezultat. Za informaciju, nedavno sam napravila takav test koji je pokazao moju pH kože na rukama 8! To je zaista puno lužnatije od normalne vrijednosti, što me uopće ne čudi obzirom koliko često perem ruke “običnim” sapunima, i često uopće ne koristim rukavice prilikom čišćenja doma.

Moram naglasiti da se pH vrijednost može izmeriti samo u vodenim medijima, pa za sve kojima padne na pamet kupiti testne trakice i izmjeriti vrijednost npr. ulja, to nije moguće.

Što koristiti, kako vratiti kožu u ravnotežu?

Zdrava koža ima lagano kiselu pH vrijednost kako sam na početku napisala. Koristeći proizvode, uzmimo za primjer običan sapun koji ima visoku, lužnatu pH vrijednost, zapravo uklanjamo prirodni kiseliji štit i zato se često događa dehidriranost, razni ekcemi, isušenost i teža borba kod akni ili kožnih bolesti. 

Čista voda kao takva ima neutralan pH 7 što opet ovisi o izvorima vode tako da nije baš posvuda jednaka. Kada bismo se osvrnuli na samo pranje vodom koja je neutralnog pH vrijednosti možemo zaključiti da koži automatski narušavamo kiselost (a da ne spominjem sredstva i proizvode koje pri tome koristimo) i potom moramo vratiti prirodnu pH kože.

Ovo je jedan od mogućih odgovora zašto je dobro nakon čišćenja kože upotrijebiti tonik za lice. Naime, isti će vratiti “kiselost” kože, pod uvjetom da je dobro izbalansiran.

Što onda koristiti kako bismo održali prirodno stanje kože?

Mnogi od vas su čuli za pojam pH 5,5 koji se dugo označavao na proizvodima, i nekako sa godinama izgubio. Međutim, postoje takvi brendovi koji nude proizvode za medicinsko čišćenje i njegu kože djece i odraslih, a najpopularniji od njih je njemački Sebamed koji je poznat po tome što su svi proizvodi prilagođeni pH vrijednosti zdrave kože, a po mojim saznanjima, jedni su od rijetkih koji imaju klinička istraživanja za apsolutno svaki proizvod. 

Što se tiče ovog brenda, koristila sam ga davno i posebno su mi ostali u sjećanju gelovi za umivanje lica, sindet za pranje, dezodorans i intimni gel za pranje, a kako se nedavno ponovno vratio na police ljekarni, ponovila sam neke proizvode, najviše iz razloga što su mi ruke jako oštećene, a dolaskom zime očekujem da će biti jako suhe i grube. Tu se našao i regenerator za kosu jer su proširili asortiman pa želim isprobati još neke proizvode, posebno jer su cjenovno jako pristupačni.

Što znači pojam pH u proizvodima?

Mnogi od vas su čitali i sama sam često spominjala kako neki proizvodi ne djeluju ako nije odgovarajući pH. Konkretno, ljubiteljice voćnih kiselina ili C vitamina često zaključuju kako im neki proizvod s visokim postotkom djelatnog sastojka djeluje lošije od nekog s manjim postotkom. Zašto je to tako?

BHA i AHA kiseline rade svoj posao eksfoliacije kože, uklanjanja sivog tena, finih linija, ožiljaka, pjega i mitesera samo ako je vrijednost pH proizvoda niska (cca 3,5). Jedini je problem što mi ne možemo znati koliki je pH u takvim proizvodima ako proizvođači sami ne otkriju.

Slična stvar je i sa C vitaminom, mada kod njega postoje razni oblici od kojih neki stabilni u niskom, a neki u visokom pH.

Za kraj, pišite mi pazite li na ravnotežu svoje pH kože, i koliko je presudan taj izraz prilikom kupovine proizvoda? 

 

Podijelite ovaj članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

4 thoughts on “ZAŠTO JE DOBRO PAZITI NA PH PROIZVODA?

  1. Ja obraćam pažnju na ph vrijednost jedino kod proizvoda za intimnu higijenu. Za ostatak tijela pazim da mi proizvodi ne isušuju kožu, al ne i koje su ph vrijednosti. 😏

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.