Moje švedsko putovanje

Dragi moji čitaoci, nije me dugo bilo na blogu, kada pogledam datum posljednjeg posta ovdje čini mi se da je prošao cijeli jedan život. Oni koji me prate znaju da sam aktivna samo na Instagramu  (martina_dearskin) ali ono što sam došla napisati ne stane niti u jedan post na društvenim mrežama.

U svibnju 2019. napustila sam s suprugom svoju domovinu Hrvatsku u želji kao i kod svih – za sigurnijim mjestom za život. Imala sam tada 42 godine, solidan posao i primanja u Zagrebu ali ovrhu na Fini, nezadovoljna hrvatskim pesimizmom u državi, nenaplata poslova suprugove profesije, sporo pravosuđe , iskorištavanje poslodavaca i xy razloga koje bih mogla nabrojati.

Željeli smo novu zemlju u kojoj se poštuje radnik, isplatu svakog prekovremenog sata i redovitu plaću . Nakon kalkuliranja , odlučili smo se za Švedsku, suprug je već ranije radio u svim zemljama (Italija, Njemačka, Nizozemska, Austrija i Švedska ) stoga je njegovo iskustvo i iskustvo njegovih prijatelja koji su ostali u toj zemlji s obiteljima prevagnula Švedska.  Prema svim pričama : socijalna zemlja, svaki sat ti se plati, imaš osiguranje od nezaposlenosti, plaća 25-tog u mjesecu , sindikati koji štite radnike itd itd pomislili smo da je ovo zemlja kao stvorena za nas. Kasnije, dolaskom Covida jako sam sretna da nismo prevagnuli na Njemačku i što nam je ta zemlja uvijek bila antipatična.

Prodali smo ono malo imovine koju smo imali , stari auto i perilica rublja, spakirali 4 kofera i sa 2000 eura otisli u Svedsku . Suprug je imao osiguran posao u švedskoj firmi što je dogovorio još u Zagrebu i njegov uvjet je bio da ima stan sa mnom a ne da živimo s ostalim radnicima u kućama. Taj stan smo naravno plaćali 720 eura mjesečno .

Za one koji planiraju dolazak u ovu zemlju moram naglasiti da si ovdje bez personal numbera ( osobni broj od 4 znamenke) jedna velika nula . Ne možeš iznajmiti stan, ne možeš ugovoriti internet pa čak niti u teretanu.

Personal number možeš dobiti nakon ugovora o stalnom poslu ili vjenčanjem za osobu koja ga već ima. Suprug je prvo dobio ugovor na 2 mjeseca a potom za stalno na temelju čega  smo predali zahtjev za personal number i čekali ga 6 mjeseci . U međuvremenu smo ušteđevinom ponijetom iz Hrvatske platiti dvije stanarine unaprijed, kupiti krevete, suđe i osnovne stvari. Vrlo brzo smo potrošili ušteđevinu , ja sam skupljala limenke i boce kako bih nam kupila nešto hrane , ali bili smo opušteni jer smo znali da će plaća sjesti na vrijeme.

Sasvim smo solidno živjeli od suprugove plaće od 2200 eura, plaćali njome stan, račune, hranu, cigarete i prijevoz, čak bi na kraju mjeseca i ostavili koju stotinu eura sa strane.

Ja sam bila svjesna da ne mogu očekivati nikakav posao bez znanja švedskog osim pomoćnih i prijavila sam se na SFI (švedski program za učenje jezika), ali Švedi su inače spori, a dolaskom Covida odužilo se na godinu dana kada su me napokon pozvali da počnem pohađati tečaj.

U međuvremenu sam pronašla posao čišćenja, vlasnik firme naš čovjek iz Sarajeva i mislila sam ” o kako će mi biti lakše s našima “. Došla sam na razgovor, u prostoriji ispred su bili radnici , svi do jednoga iz BiH i svi do jednoga neki rod među sobom. Vlasnik me je prvo pitao imam li personalnumber i znam li švedski, na moj odgovor da sam tek došla prije mjesec dana , pogledao me ljutito i pitao “kako si mislila onda raditi?”. “Ali gospodine, ja sam iz EU, smijem raditi bez PN-a” glasio je moj odgovor na što je rekao da danas odem s njegovom radnicom Selmom a sutra ću imati novi zadatak.

Prvi moj radni dan je bilo čišćenje neke škole, nije izgledalo komplicirano ali Selma me upozorila : pazi gdje parkiraš, kazne sama plaćaš, ne smiješ nositi parfem na poslu, Švedi će se žaliti i bojati da ne dobiju neku alergiju od tebe, ne smiješ nositi sunčane naočale dok ideš na posao jer nije pristojno i niz nekih stvari koje sam u čudu slušala. U autu mi je najavila da ću morati čistiti švedske zatvore i krv sa zidovima i da se dobro zaštitim kako se ne bih nečime zarazila .

Stigla sam kući u suzama, otišla sa suzama radosnicama jer sam našla posao , a vratila se sa suzama od muke. Suprug mi je tada zabranio da idem više na taj posao, smatrao je da nismo kruha gladni d bih se ovako ponižavala i ja sam nakon 2 dana dala otkaz.

Nikad mi nije platio ta dva dana i nisam znala kome i kako se obratiti. Kasnije je vlasnik završio u zatvoru jer očito je netko drugi našao način kako mu stati na kraj.

Dakle, on je bio prvi naš Balkanac koji je itekako koristio doseljenike a posebno one koji nisu iz EU.

Nakon nekoliko mjeseci pronašla sam novi posao, doduše bilo je samo na 4 sata i plaća 900 eura, ali ja sam bila sretna s bilo čime osim da sjedim u kući.

Radila sam u toj firmi 5 mjeseci, otvorila na temelju tog ugovora račun u banci, ugovorila osiguranje od nezaposlenosti ( A kassa), upoznala napokon prave Švede kojima sam čistila stanove. Pogodite što, moja iskustva s njima su bila samo pozitivna, iako smo komunicirali na lošem engleskom , nije ih spriječilo da me ponude kavom, prijevozom, kupe poklon za Božić ..

Stigla je i teta Korona u Švedsku, pozvala me direktorica na sastanak i najavila otkaz.  Rasplakala sam se kao malo dijete, ne radi 900 eura plaće već radi svih divnih klijenata koje sam upoznala, ali što je tu je. Osiguranje od nezaposlenosti koje plaćate traže određene uvjete, moraš biti član 6 mjeseci kako bi ostvario  pravo na novčanu naknadu. Ja sam dobila otkaz nakon 5.5 mjeseci i falilo mi je šugavih 15 dana da imam pravo na novčanu naknadu, ajme kako su me sje***

Srećom da sam imala dosta prekovremenih što se uzelo u obzir pa sam tako ostvarila pravo i dobivala minimalnu naknadu od 90 eura tjedno , što je bilo ok samo da napunim hladnjak hranom, ali ok, nisam se bunila .

Zatim je došla prva porezna deklaracija, švedska porezna agencija tražila je da im ja vratim 150 eura a suprug 300. Znala sam da nešto ne valja, ali pogodite što, koga god pitaš nitko ništa ne zna, za koju god situaciju da nekoga pitaš makar su ovdje puno duže, nitko nikad ništa jebeno ne zna niti ti može pomoći. Srećom na grupama na FB gdje sam našla brdo informacija, nisam nikada pisala u grupama za Švedsku jer čim nešto napišeš eto ti 20 zahtjeva od nepoznatih muškaraca tražeći nekoga s PN da ih uvali u Švedsku. Čitala sam komentare, javila se jednoj curi čiji su se komentari činili suvislo i ona mi je pomogla da ispunim deklaracije nakon čega više nismo bili dužni porez .

Općenito jedinu pomoć koju sam dobivala bila je od žena koje nikada nisam upoznala, nikad od onih koje sam znala uživo, i zato još jedno veliko HVALA ženama koje sam upoznala virtualno jer ne znam kako bih bez vas.

Odlučila sam se vratiti svom poslu i savjetovanju žena oko njege kože čime sam se bavila više od desetljeća u Hrvatskoj, samo što je sada moralo ići online. Otvorila sam obrt, a potom i firmu i krenula samostalno raditi .

Nakon nekoliko mjeseci me banka otkazala kao klijenta jer sam imala uplate iz zemalja koje nisu EU , pod izgovorom da se boje terorizma. Kakvog mrtvog terorizma, nisam im mogla obkasniti da su moji klineti iz čitavog svijeta , i naravno, ponovno koga god pitaš, nitko ništa ne zna. Sve što se meni događalo, svi su čuli prvi puta. Srećom, brzo sam pronašla novu banku.

Od osoba koje sam upoznala ovdje, družila sam se samo s jednom curom iz Petrinje ali sve manje jer sam ja imala sve manje vremena.

Netom prije toga upoznali smo još jednog našeg čovjeka koji se doselio u Švedsku iz BiH prije 20 godina i živio u nevjenčanom braku s ženom, također iz BiH. Pokušali smo se družiti, naših godina, pričaju naši, on zna švedski i činilo se ok druženje. Ajme koja greška, već prve večeri sam odlučila da više ne želim druženja s njima a posebno ne s njom. Možete zamisliti osjećaj kada te netko tko te poznaje 24 sata napada da što si postigao u životu, izvrijeđao jer ne kuhaš i ne baviš se klasičnim ženskim kućanskim poslovima , još me na sve to uvjeravala da je Eucerin švedski brend i da ja nemam pojma. E , sve mi možeš reći ali o kozmetici i brendovima znam gotovo sve.

U to vrijeme moj suprug je razmišljao da također krene sa samostalnim poslom ali nedostajao je švedski jezik, stoga je ponudio ovom našem susjedu posao. On je u to vrijeme koristio samo blagodati švedske socijale, te A kassa te Forsakringarkassa (zdravstveno), te novci od komune za alimentaciju , ako je itko zna kako koristiti švedske socijalne sisteme onda to znaju oni koji su ovdje duže i ne žele raditi.

Znam, reći ćete zašto niste provjeravali, ali ja od svojih obaveza nisam stizala, a moj muž nije toliko internetski potkovan da bi znao ulaziti u račune i provjere, ali ispalo je na kraju da je potkraden bez posljednje dvije plaće.

Trajalo je 5 mjeseci kada je suprug otkrio da nedostaje velika količina novca, odlučio napustiti tvrtku i prijavio policiji sumnjive radnje. S policije je završilo na sudu i još uvijek vodimo taj slučaj u kojem je jasna švedska diskriminacija . Iako je engleski pa i hrvatski službeni jezik EU, ne, sve treba napisati i poslati na švedskom. U redu, našla sam hvala Bogu osobu koja će mi prevoditi, ali onda je nastupio novi šok. Poziv policije mom suprugu oko krađe automobila . Wtf???

Šta je ovo, jel ovo neka zona sumraka? Znači , u Švedskoj možeš nekoga prijaviti za krađu nečega što nije tvoje i bez iti jednog dokaza?

Dobra je stvar što kod ovakvih situacija možeš tražiti prevoditelja i moj suprug je saznao da ga bivši partner optužuje za krađu automobila koje je vlasništvo treće osobe . Auto je btw u dvorištu, nigdje nije nestao.  Nakon uzimanja DNK, otisaka, ispitivanja, svjedoka, svjedočenja pravog vlasnika , dokaza crno na bijelo, policija naravno nije pronašla nikakav dokaz. Ali što s tužiteljom? On tako može lažno optužiti i normalno živjeti bez odgovaranja , raditi s ljudima na crno, koristiti Kasse i nikome ništa?

Sad se vraćamo na početak kada sam napisala da želimo zemlju gdje ima pravde  i osjećaja sigurnosti . Nema ništa od toga, švedska policija je ovaj slučaj vodila 6 mjeseci. Što rade kada se stvarno radi o krađi? Tužili smo ga za klevetu i predali još jedan slučaj sudu , a poznavajući njih , pozvati će nas 2027-e godine a za to vrijeme svatko može raditi što želi.

Potpuno sam razočarana u ovu zemlju, i odmah naglašavam da je to moje iskustvo a smatram da sam u 3 godine prošla više nego netko u 10  godina u Švedskoj. Ništa im ne funkcionira, zdravstvo…pa oni samo što ne liječe čajevima. Za što god se obratiš liječniku terapija je ista: brufen i omeprazol, i čude se što si sami nabavljamo lijekove. Hej,  alo, ja imam migrenu kod koje ako ne popijem pravi lijek pomaže samo injekcija, ne može mi pomoći vaš brufen , zatim policija…neljubazna , spora, imam osjećaj da mogu ubiti nekoga i slobodno hodati još 4 mjeseca prije nego mi dođe policija, sudstvo…pa takav sudac i pravnik mogu i ja biti. Dokaz za ovo, dokaz za ono, pa dokaz da je nešto dokaz..pa mora sve u pdf pa putem aplikacije i obavezno na švedskom da se ne bi netko mučio čitati engleski.

Brzi su samo kada treba platit kaznu i porez. Ovdje sam potpuno izgubila samopouzdanje u svemu , ne vozim više auto iako sam ranije u Hrvatskoj svaki dan radila 50 km. Kazna za krivo parkiranje, kazna ako nisi pustio pješaka, kazna za pranje auta u svom dvorištu.  Iza 22 sata šapćemo u kući da ne bi susjeda prijavila buku i platili kaznu, kazna ako nisi sušilicu za rublje dobro očistio, kazna ako si zapalio na lijevoj strani trotoara a ne na desnoj itd.

U Švedskoj smo počeli od nule i dosta postigli, preselili u veliku , novu kuću, kupili kompletno novi namještaj, veliku TV, Iphone, Mac laptop (nabrajam ovo jer mi je u Hrvatskoj ovo sve bio samo nedostižni san), imam novi auto, muž ima svoj auto, imam i bicikl i puno toga što prije nisam mogla ni sanjati . Plaćam i visoke poreze, ovdje kako god okreneš , dajem državi 50%, riješila sam i dug Fini u Hrvatskoj .

Više ne vidimo ovdje budućnosti, za skupe švedske stanarine i visoke poreze možemo u Hrvatskoj kupiti neku nekretninu . Trenutno smo na pola puta, kažu da treba 6 godina boravka u Švedskoj za dobivanje njihove putovnice ali spremni smo to odbaciti i vratiti se u Hrvatsku za koju sada vidim koliko je naprednija u nekim stvarima, a ako me tamo netko krade ili vara bar mogu objasniti svojim jezikom. U Švedskoj nisam primjetila korupciju, ali sam primjetila nepravdu i frustraciju jer od tvoje plaće uzimaju pola da bi socijala imala sve.

Švedska je idealna zemlja za djecu, ako želite da vam djeca završe fakultete i napreduju , definitivno Švedska jer je djeci sve besplatno i trošite jako malo novaca na njih, iako bi se dalo raspravljati koliko bi ja svoju djecu odgajala po Švedima. Toliko su djecu zaštitili da možeš doživjeti da te vlastito dijete prijavi za zlostavljanje ako povisiš glas na njega .

Takodjer je idealna zemlja ako naučiš jezik i nađeš neku švedsku firmu, odradiš svojih 8 sati i dobiješ plaću, idealna zemlja je za švercere alkohola i cigareta i za osobe koje naganjaju socijalne pomoći. Dovoljno je da radiš u nekoj firmi 6 mjeseci i ostvariš pravo na financijsku pomoć s kojom možeš ok živjeti.

Švedska nikako nije za samostalne poduzetnike i ljude koji žele što više uštedjeti jer Švedska ne dozvoljava bogaćenje, što više zarađuješ -plaćaš veći porez tako da je status svima gotovo isti.

Da ne pišem o klimi,  o noći 6 mjeseci, o suncu kojeg vidiš samo tri mjeseca godišnje, o hladnoći i nošenju čarapa do lipnja, o depresiji i nedostatku vitamina D. Sigurna sam da velika većina osoba koje ovo čitaju , ne mogu ni zamisliti.

Vjerujem da se mnogi neće složiti s mojim tekstom i imaju potpuno drugačija iskustva i to je u redu. Moja iskustva su takva kakva jesu. Ne znam kada ćemo se vratiti kući, za 3, 6 ili 12 mjeseci. Ovisi o rješavanju stvari ovdje ali definitivno se vraćamo i što se mene tiče , razmišljanje o inozemstvu i pričanja bajki o inozemstvu više kod mene ne pale .

Osobama koje planiraju dolazak toplo preporučujem učenje jezika kao prioritet, klonite se naših ljudi osim ako ti nije rod , posebno u početku.

Otišli smo sa Balkana , a sada se vraćamo radi Balkanaca nazad.

Podijelite ovaj članak:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

19 thoughts on “Moje švedsko putovanje

 1. “U Švedskoj nisam primjetila korupciju, ali sam primjetila nepravdu i frustraciju jer od tvoje plaće uzimaju pola da bi socijala imala sve.”
  Isti osjećaj sam imala dok smo živjeli u Njemačkoj uz osjećaj da si građanin drugog reda kojeg nikakve pare ne mogu nadomjestit, tako da smo se vratili na opće čuđenje i nevjericu svih doma…..

  1. Bravo na tekstu! Ne zivim na zapadu ali vrlo cesto sam u Nemackoj (dete mi studira tamo) Sto sam cesce tamo sve vise sazaljevam “nase” ljude koji su tamo. Crn je to hleb!
   Tebi zelim srecu gde god da si 🍀❤️

   1. Hvala Vam od srca, da nekome pričaš pomislio bi da lažeš , ali moje iskustvo će možda nekome pomoći samo da se bolje pripremi

  2. Točno , gleda se na nas doseljenike uvijek kao na “crne glave” , bio na socijali ili im donosio profit u državi uvijek si samo imigrant i ništa vise

 2. Steta, citam i mislim si… Vi Hrvati ste svi na istu ruku. Zivim u Irskoj i ovde jako puno Hrvata ima i svi se samo zalite kako vam fali vasa lijepa HR. Vi uopce niste narod da idete iz svoje drzave zato sto niste spremni da se adaptirate na zivot van HR. Tako kako je zivot u HR je samo tamo tako. Zivot u EU je totalno drugaciji i ako nisi spreman da se prilagodis onda ti je bolje da sjedis tu gdje si. Trcite svi za novcem ali nije sve u novcu. I da, niko te nece fermati ni za sta ako neznas jezik da pricas.

  1. Poštovani , naravno da kukamo za svojom zemljom koja je da nije toliko politički uništena , svemir za zapad i sve koji misle da su razvijeni . I ne samo Hrvati , kod mene su svi iz BiH i nema tko ne kuka za svojom zemljom . Nije istina da se ne možemo adaptirati , adaptirala sam se ja itekako ali se ne želim vise adaptirati i plaćati pola svojih prihoda neradnicima

   1. Najlakše stvar je uvijek kriviti okolnosti i druge ljude za svoje vlastito nezadovoljstvo i nesreću. Vi pričate o Hrvatskoj kao državljanin te države koji je rođen tamo. Mislite li da bi nekome ko se preseli u svojim 40tima bilo bolje u Hrvatskoj ili Švedskoj? Meni je iskreno zao za sve sto vam se dogodilo al ja ne bih rekla da to ima veze za Švedskom kao državom niti bih rekla da ste se vi prilagodili. Na vašem instagramu vidim da gledate hrvatsku televiziju, ne pričate švedski, ne pričate engleski i uopće ne pokušavate ništa od toga promjeniti?! Kako onda očekujete da vam bude dobro u nekoj zemlji ako ne mijenjate sebe?

    1. Pozdrav , nisam niti napisala da mi je Svedska kriva za sve prevarante i nesreće kojima se moramo boriti ali je kriva jer je spora i interna .
     Ne pričam svedski i ne planiram pričati , dok sam imala volju naučiti , izgubila sam ju njihovom sporošću i lošim programom . Zar mislite da bih obavljala sve institucije od banaka , porezne , vodila tvrtku u Švedskoj i općenito živjela da ne pričam engleski ? I kakve veze ima TV s time ? Mislite da promijenim
     Sebe kako bih bila manja žrtva nepoštenih osoba koje iskorištavaju doseljenike? Mislim da uopće niste shvatili sto sam napisala . Meni je Svedska donijela bolji život i bolji egzistenciju nego Hrvatska ali sada je dosta i ne vidim budućnost u neempatičnoj , hladnoj zemlji potpuno sama

 3. Martina, post je odličan, naravno da se ne slažu svi sa tvojim mišljenjem, ali to je u redu.
  Piši i dalje na ovu temu!

  1. Hvala Vam na čitanju , naravno da ima osoba koje se ne slažu ali sigurna sam da se nisu niti borile s onim sto mi moramo prolaziti

 4. Zao mi je ovo pročitati i cuti. Moja iskustva i iskustva mojih prijatelja iz Hr i BiH su drugacija iako dijelom ima sličnih iskustava ali ipak prevagne ono pozitivno kad se sve sabere. Mislim da ima vise faktora u ovom tekstu, malo nespremnosti, malo sreće tj nesreće ali mi je sve u svemu zao da je tako. Želim vam sretan povratak u Hr kad god to odlučili.

  1. Vjerujem da imate dobra iskustva , mi nismo imali nikoga da nam pomogne ili savjetuje , već dapače , samo smo nailazili na dezinformacije i prevarante . Najgora stvar je sto smo naletili na najvećeg prevaranta u našem gradu

 5. “vlasnik firme iz Sarajeva” – ne bih htjela spominjati imena, ali sam isto znatiželjna. Priča je sljedeća, naime prijatelj mi je bio u Švedskoj jedan kratak period, živio i radio tamo. I upravo, kako nam se cini po detaljima koji ste naveli, je radio kod dotičnog vlasnika. Njegov je iskustvo je isto tako negativno. Došao je tamo na poziv dotičnog vlasnika, da bi ga ovaj povlacio za nos i iskorištavao. Svašta nešto je tu bilo. Prica je poduža za komentar😑. Ono što nas je iznenadilo je kako je svijet zapravo mali, i uvijek netko nekoga zna. Ne znam koliko vam je tocna informacija da je u zatvoru, ali nebi nas iznenadilo. Puno pozdrava!!

 6. U zivotu gluplji post nisam procitala.
  Mi smo dosli prije 3 godine, decko i ja, takoder sami na svoju ruku. U potrazi za novom avanturom i iskustvom dok jos nemamo djece.
  Ljudi koji citate ovo i imate namjeru doci, apsolutno nije svakome sve isto.
  Ja sam sa social security numberom ugovorila stan, bez problema, bez obzira sto smo decko i ja imali poslove na 6 mjeseci (za pocetak) sto je sasvim normalno. NITKO me nije pitao nista. Kakav internet, haha. To dolazi sa stanom. Teretana takoder, bez persunnummera, sve teretane imaju prvi tjedan probni besplatno . Nismo iz prve nakon 6 mjeseci dobili personnummer (ostala 4 broja) ali to zavisi I STVARNO JE TAKO ko vas dopadne na šalteru u poreznoj. Prvi put nas je dopala nasa gospoda, tad nam nije uspilo. Nismo hejtali odma i pisali post kako sam danas imala los dan u svedskoj. Drugi put šveđo i bez problema za koji tjedan je PN dosao na vrata.
  Da ,bilo je vrijeme korone, aplicirali smo za SFI (swedish for immigrants) i zvali su nas za tjedan dva mozemo li poceti online, takoder bez problema. Ne govorim o nekoj lutriji nego je takoder tako bilo i svim ostalim ljudima koji su htjeli pohadati SFI. Ovo sa parfemima i ostalim koejtekakvim savjetima apsolutno nigdje nisam cula niti je to itko meni spomenuo da se mora paziti. Ljudi su slobodni moze svatko raditi, ponasati se i nositi sto god hoce. Sto se tice dijela o poslu, moj decko i ja smo bili spremni na pocetku raditi bilo sto cisto da probamo novi zivot da placamo stan itd. TO NE ZNACI da smo mi bili spremni na omalovazavanje i slicne stvari ali odustati nakon dva dana, jaooo prelose. P.S za akassu Vas nitko nije sjebao. Sve lijepo pise na njihovim stranicama.
  Smiješno je to sto ste kao vecina ljudi koji odu sa Balkana i pokusavaju pobjeci od poslodavaca koji iskoristavaju radnike i drzavu, pronasli posao u firmi koju također drzi neki Bosanac iz Sarajeva koji vam nije pruzio dobre uvjete i vi se usudujete reci da se takoder i u Švedskoj iskoristava radnik. Naravno da iskoristava kad je najlakse ici linijom manjeg otpora, ne potruditi se pronaci oglase koje je objavila neka SVEDSKA firma ako ste vec u Švedskoj. Itekako bi osjetili razliku.
  Lp

  1. Hvala na podijeljenom iskustvu , kako vi niste pročitali gluplji post tako ja nisam pročitala gluplji komentar . Došli smo otprilike u isto vrijeme 2019? Ja doduše prije korone , očito je da nismo u istom gradu pa tako niti u komuni . Mi nismo mogli iznajmiti stan bez PN ali smo se snašli i plaćali najam muževoj Švedskoj firmi koji su iznajmili u naše ime . Isto tako nema šanse da se može ugovoriti internet , kupi auto ili bilo sto bez tog nacionalnog identifikacijskog broja , imam susjedu s kordinafijskim brojem (SN) može žena raditi i naravno plaćati porez ali ne može npr kupiti auto .

   Tko je hejtao dan kada su nas odbili za PN? Ja sigurno nisam , i želite da vam pošaljem kada sam se prijavila za SFI a kada su me pozvali ? Nema problema samo se javite mailom, trajalo je 1,3 godine .
   I tko je napisao da me A kassa sjebala ?? Ako citate s razumijevanjem onda možete zaključiti da sam ljuta na poslodavca koji mi je dao otkaz 15 dana prije uvjeta od 6 mjeseci .

   Istina , naletili smo na balkance koji ne plaćaju i muljaju ali pogodite sto ? Moj suprug ima enskild firmu a ja AB i radi pogodite za koga ? Za Svedjane, i pogodite sto? Svedjani mu ne poštivaju rokove isplate dok se ne zaprijeti Kronenfogdenom . I pogodite sto jos , spominjana susjeda radi u ŠVEDSKOJ firmi i kasne s placom 20 dana . Tako da bravo za vas da ste se snašli i da vam je super ali pišite u svoje ime a ne tudja iskustva nazivati glupošću jer niste prošli ni 2% prepreka koliko sam ja ovdje

   1. I da, sto se tiče parfema i ostaloga , svaka firma ima svoja pravila . Ovi su tražili da ne stavljam parfem kako se profesorice ne bi bojale da će djeca u školi dobiti neku alergiju , tako je druga SVEDSKA firma tražila da moram imati isključivo plave čarape i papuče kada ulazim u stanove , svačije pravilo sam ispoštovala i točno je da možeš raditi sto želiš dok te netko za nešto ne Prijavi pa platiš kaznu . Svedjanke bas vole slati mailove žalbi kako ne bi morale nešto platiti , zaseru školjku 2014-te i očekuju da ju opereš 2019-te i onda se žale da nisi ili imao dobre papuče ili nisi dobro oprao kako ne bi morali platiti . Srećom , radim sama za sebe ali jedva čekam da odem kući

 7. A bas sam pomislila na tebe i pitala se hoces li se aktivirati i kako mi je tvoj blog bio najdrazi i uvek sam volela citati tvoja iskustva, setila sam se i da si mi poslala knjigu od Seke za vezbanje lica. Sad dodjem na blog i vidim post, bas sam se obradovala. Nadam se da ces pisati cesce! Pisi nam jos o tim iskustvima, bas me zanima.

  Nigde nije lepse nego na Balkanu, steta je samo sto imamo politicare.

 8. Uf , Martina , zasla si u opasne vode pisuci o iskustvu u inostranstvu. Zivim u jednoj juznoevropskoj zemlji ( puno sunca ) , udata za stranca (ciji posao je zahtijevao stalno seljakanje i zivot u drugim zapadnoeuropskim zemljama ) , znaci puno iskustva u razlicitim kulturama , jezicima …). Usput , rodjena i odrasla ( kasno sam otisla vani , sa 35 god ) . Cinjenica da poticem iz BiH , iz multieticnog grada je pomogla u razmjeni iskustava sa prijateljima koji su za vrijeme rata izbjegli u Skandinaviju. Brat i rodbina u Australiji i Kanadi. Ono sto ti ja mogu reci iz svog i iskustva svih tih ljudi koji su otisli vani je pocetna tacka za bolji zivot u drugoj zemlji – jezik ! I da , tesko ga je nauciti , ali se MORA. Svaki bogovetni dan uci , uci i uci. Za tri godine , mislim da se moze. Druga stvar je disciplina iliti pravila ( norme ) u svakom mjestu , svakom pogledu , svugdje , svugdje svugdje…Ako zivis u stambenoj zgradi , pa cak i u vlastitoj kuci. Bilo mi se tesko i na to naviknuti ( moja stvar kada cu ukljuciti masinu za ves , ali eto i meni smeta centrifuga u 10 h uvece , kada nije u pitanju moja masina …) . Na pravila sa logikom i bez logike se na kraju naviknes. Jer , fakat , ako ih svi postuju , olaksavaju ti zivot. Suma sumaru , zemlja u kojoj ja zivim nije savrsena . Ali je bolja od one iz koje sam otisla. Bilo mi je tesko , kao i tebi , prvih par godina . Pjenila sam na sve i svasta . Govorila , jebote , oni nas uce kako..bla , bla ,bla , a oni vidi ..bla , bla ,bla. Ali kada se sve sabere i oduzme , meni je ljepse ovdje. I postalo mi je ljepse kada sam prihvatila da ovdje nije sve savrseno. I kako rece moj drug Haris ( zivi u Svedskoj od ’93 ) kada sam tek dosla u ovu suncanu zemlju ( ah , da , zaboravih spomenuti , mrzim ovu njihovu klimu , sunce ubi , ni travke zelene ) ” Sada ces par godina tijelom biti tu , a duhom u Hercegovini . Pa ce doci period kada ces biti stranac i tu , ali i ljeti kada odes kuci . Pa ces na kraju biti stranac u Hercegovini. ” I tako bi. Ne kazem da sam ovdje “domaca ” . Nikada to necu biti. Odaju me slavenske crte lica , hercegovacka visina i jaaaak akcenat. Ali to i ne ocekujem. Un pocetku sam drsko odgovarala na sve kulturoloske ispade, Sad cutim , jer me uopste nije briga. Tako lijep zivot imam da me ne dotice 🙂 . A , ljudi kao ljudi , u bozjoj basti svakakvih , kako kod njih tako i kod nas. Zao mi je sto niste uspjeli prebroditi sve teskoce , ali ako mislite da su prepreke previsoke i da ce srce biti srecnije u Hrvatskoj , vratite se. Ali , onda se morate pomiriti i sa svim onim zbog cega ste i otisli iz nje. Prihvatanje , Martina . Prihvatanje je kljuc srece. Kad sebi kazes , ovdje mi je bolje , to je to ! Ja se licno nikad ne bi vratila . Ljudi imaju razlicita iskustva i razlicite poglede na iste stvari. Zato je ova tema nepotrebna jama bez dna zbog koje ces se samo nasekirati. Zato ti savjetujem da post obrises i ja licno ( a, ovo mi je prvi put u zivotu da ti pisem iako te pratiiiiiiiiim odavnooooo ! : ) Imam rozaceu , 50 god , borila se sa kilogramima kao i ti , sa bivsim kao i ti i jedva cekam da nam pises o kozi ! Ako ovaj post obrises , odradila si jednu dobru detoksikaciju za svoju dusu ! Svu srecu ovog svijeta ti zelim i sve ce se to posloziti , samo treba sjesti i pitati sebe sta ja to zelim. Kad nadjes odgovor , pocnes ga realizovati i to je to !

 9. Izvinjavam se na gramatickim greskama i nekad zbrkanim recenicama , ali post je dugacak , pisala sam u dahu jer me duboko dirnuo ! Prosla sam nesto slicno i prebrodila sve ( neka razmisljanja sam iz korijena promijenila , jer sa vremenom vidis da nije strasno ili da nisam bila u pravu 🙂 ) , ali koza , draga moja Dear Skin , nije kod svakoga ista i svaku treba drugacije tretirati ! Nadam se da ces naci najbolji tretman za svoju ! Puno srece !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.